Kablosuz Ağların Konumunu Belirleme (War Driving)
Wireless ağlara saldırı yapmadan önce keşif yapmak saldırınızın daha sağlıklı sonuçlanmasını sağlayacaktır. Bu anlamda Google Play‘de sunulan G-Mon uygulaması işinizi görecektir. Bu uygulama; çevrenizde bulunan kablosuz ağların konumunu ,bulunduğunuz konumun koordinat bilgileri ile eşleştirerek wireless modemlerin yerini tespit etmekte. War-Driving adı verilen bu yöntemle çevrenizde bulunan kablosuz modem haritasını çıkarmak mümkün. Seattle eyaletinin örnek wireless haritası ;
Daha geniş AP haritasına şu adresten ulaşabilirsiniz. Buradaki adreste koordinata bilgisi veya ülke bazında arama da yapabilirsiniz. Aşağıda ki resimde İstanbul üzerindeki Acces Pointleri görmek mümkün.
Android de bu olayı gerçekleştiren örnek bir program olan G-Mon ‘un kullanışına gelirsek;
Öncelikle telefonunuzun GPS’ini açıp diğer uygulamaların konum bilgilerine ulaşmasına izin vermeniz gerekiyor.
İzin verdikten sonra;
G-Mon programı konumunuza erişebilecektir artık. Şimdi Wireless’i açıp, G-Mon uygulamasını çalıştıralım…Programın ilk açılış sayfası default olarak wireless ağlarının sinyallerini gösteren sayfayı açacaktır. Programın sayfasını açık tutmak şartı ile bir mahalle turuna çıkabilirsiniz artık 🙂 G-Mon komşularınızın modem konumlarını bir text dosyasında tutmaya başlayacaktır. Programın sağ üst kısmından
WLAN KML Export seçeneğini seçerseniz, oluşturduğu txt dosyasını Google Earth’ın dosya formatı olan .kml dosyasına çevirecektir. Bu oluşturduğu dosyayı da Android cep telefonunuzda bulunan dosya görüntüleyicisi programınız ile “gmon” altında bulunan .kml dosya türlerine erişerek, oluşturduğunuz wi-fi haritasını görmek mümkün.
.kml dosyasını seçtiğiniz zaman direkt olarak Google Earth programını açacak ve kaydettiği konumları gösterecektir.Ankara’da kısa bir gezi yaptıktan sonra ortaya çıkan wireless haritası;
Resimlerde sinyal gücüne göre işaretleme mevcut.Eğer şifresiz bir wi-fi ağı varsa yeşil işaret ile gösterilecektir. İstediğiniz noktaya tıklayarak ağ ile ilgili detaylara da ulaşmak mümkün…
Aynı şekilde .kml dosyasını bilgisayarınıza atıp Google Earth ile de daha detaylı inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki resimde sarı çemberin içinde görüldüğü gibi bazen bir noktadan birden fazla da yayın yapılabilmekte bunun nedeni; bir apartmanda bulunan modemler birbirine yakın olduğu için tek noktadan yayın yapıyor gibi gözükmesi.
Programı biraz daha kurcalarsanız extra özelliklerini de göreceksiniz. Çevrenizdeki 3G ağları da tarayabilir,isterseniz sadece şifresiz ağların taranmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca WarDriving ile ilgili olarak şuradaki dökümanı da okumanızı tavsiye ederim.
Yazıyı yazarken her türlü teknik bilgisini benden esirgemeyen Türkiye’nin güvenlik alanında ki gurularından Bahtiyar Abi‘ye teşekkürler…